Gastronomic trade - apply for a deputy's permit am Standort Ordnungsamt Steglitz-Zehlendorf

Aktuelle Hinweise zu diesem Standort

Im Gewerbebereich des Ordnungsamts sind Vorsprachen auch weiterhin nur noch mit zuvor vereinbartem Termin möglich.

Öffnungszeiten (nur mit Termin):
Montag 09:00 – 13:00 Uhr
Dienstag 09:00 – 13:00 Uhr
Donnerstag 09:00 – 13:00 Uhr

Und nach Vereinbarung unter Ordnungsamt@ba-sz.berlin.de oder
unter der Telefonnummer 030 90299-4660

Alle Gewerbemeldungen, die nicht erlaubnispflichtige Gewerbe oder Gaststätten betreffen, können darüber hinaus problemlos online abgewickelt werden. Dafür gibt es ein einheitliches Verfahren im Land Berlin. Nutzen Sie die Internetseite https://www.berlin.de/ea/emeldung.

Sofern es sich um Angelegenheiten für erlaubnispflichtige Gewerbe oder Gaststätten handelt, erfolgt eine Vorsprache nur nach vorheriger Terminvereinbarung.

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Contact

Opening hours

  • Monday

      Nur mit Termin:
      09:00-13:00 Uhr
  • Tuesday

      Nur mit Termin:
      09:00-13:00 Uhr
  • Wednesday

      Keine Sprechstunde
  • Thursday

      Nur mit Termin:
      09:00-13:00 Uhr
  • Friday

      Keine Sprechstunde

Changes in opening hours

Termine können unter ordnungsamt@ba-sz.berlin.de oder Telefonnummer 030 902994660 vereinbart werden.

Verkehrsanbindungen

Information on the address of this location

Bitte den Eingang von Unter den Eichen nehmen.

Additional information

Gebührenfreie Parkplätze stehen nicht zur Verfügung. Der Standort liegt unmittelbar an der Grenze zur Parkraumbewirtschaftung.

Bei akuten Verkehrsbehinderungen und sonstigem eilbedürftigem pflichtwidrigen Verhalten von Mitbürgerinnen und Mitbürgern (auch in geschützten Grünanlagen) wählen Sie bitte die Rufnummer 030/90299-4631 oder 030/90299-4632.

Payment options

  • Eine Bezahlung ist nicht vorgesehen

Dienstleistungsbeschreibung

Gastronomic trade - apply for a deputy's permit

If you want to operate your licensed gastronomic trade by a deputy, you need a deputy permit. It is issued to the permit holder of the restaurant for a specific person who is to act as a substitute and can be limited in time.

Prerequisites

  • Gastronomy permit of the proprietor
    The restaurant owner must have a valid gastronomy permit or apply for one in due time.
  • Personal reliability
    The reliability is checked on the basis of various proofs. For this purpose, the applicant must provide information from the Federal Central Register (certificate of good conduct) and information from the Central Trade Register.
  • Expertise of the deputy
    Proof of undergone training regarding relevant knowledge about food safety regulations.

Documents required

  • Application for a gastronomic deputy permit
    Informally in writing to the responsible public order office
  • Gastronomy permit of the proprietor
    A valid gastronomy permit must be available or must have been applied for at the same time.
  • Identity document of the permit holder and the deputy permit holder
    Identity card or other official identification document containing a photograph (not required for electronic applications).
    Residence permit, if the applicant is not an EU national
  • Certificate of good conduct for submission to an authority for the deputy.
    To verify personal reliability, a certificate of good conduct from the Federal Central Register (Bundeszentralregister) is required for submission to an authority (document type O - "Führungszeugnis zur Vorlage bei einer Behörde").
    The information must not be older than three months.
  • Extract from the Central Business Register for submission to a public authority for the deputy
    To verify personal reliability, information from the central business register is required for submission to an authority (document type 9).
    The information must not be older than three months.
  • Certificate of expertise of the deputy
    Certificate from a Chamber of Commerce and Industry (Industrie- und Handelskammer, or IHK) for participation in a training course for the gastronomic business or a similar qualification (to be confirmed by the IHK).

Fees

Permanent permit: 17.00 to 187.50 EUR per expense
Temporary permit: 17.00 to 62.50 EUR per expense

Hinweise zur Zuständigkeit

The application for a deputy permit must be submitted to the public order office in whose district your business premises are situated.

Chat

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