Gastronomic trade - apply for a deputy's permit am Standort Ordnungsamt Steglitz-Zehlendorf

Aktuelle Hinweise zu diesem Standort

Im Gewerbebereich des Ordnungsamts sind Vorsprachen auch weiterhin nur noch mit zuvor vereinbartem Termin möglich.

Öffnungszeiten (nur mit Termin):
Montag 09:00 – 13:00 Uhr
Dienstag 09:00 – 13:00 Uhr
Donnerstag 09:00 – 13:00 Uhr

Und nach Vereinbarung unter Ordnungsamt@ba-sz.berlin.de oder
unter der Telefonnummer 030 90299-4660

Alle Gewerbemeldungen, die nicht erlaubnispflichtige Gewerbe oder Gaststätten betreffen, können darüber hinaus problemlos online abgewickelt werden. Dafür gibt es ein einheitliches Verfahren im Land Berlin. Nutzen Sie die Internetseite https://www.berlin.de/ea/emeldung.

Sofern es sich um Angelegenheiten für erlaubnispflichtige Gewerbe oder Gaststätten handelt, erfolgt eine Vorsprache nur nach vorheriger Terminvereinbarung.

 Larger map

Contact

Opening hours

  • Monday

      Nur mit Termin:
      09:00-13:00 Uhr
  • Tuesday

      Nur mit Termin:
      09:00-13:00 Uhr
  • Wednesday

      Keine Sprechstunde
  • Thursday

      Nur mit Termin:
      09:00-13:00 Uhr
  • Friday

      Keine Sprechstunde

Changes in opening hours

Termine können unter ordnungsamt@ba-sz.berlin.de oder Telefonnummer 030 902994660 vereinbart werden.

Verkehrsanbindungen

Information on the address of this location

Bitte den Eingang von Unter den Eichen nehmen.

Additional information

Gebührenfreie Parkplätze stehen nicht zur Verfügung. Der Standort liegt unmittelbar an der Grenze zur Parkraumbewirtschaftung.

Bei akuten Verkehrsbehinderungen und sonstigem eilbedürftigem pflichtwidrigen Verhalten von Mitbürgerinnen und Mitbürgern (auch in geschützten Grünanlagen) wählen Sie bitte die Rufnummer 030/90299-4631 oder 030/90299-4632.

Payment options

  • Eine Bezahlung ist nicht vorgesehen

Dienstleistungsbeschreibung

Gastronomic trade - apply for a deputy's permit

If you wish to operate your gastronomy trade requiring a licence through a deputy, you require a deputy licence. This is issued to the licence owner of the restaurant for a specific person who is to act as a deputy and can be issued for a limited period of time.

Procedure:
  1. If you wish to operate a gastronomy trade requiring a licence ( with serving alcohol) as a deputy, you must apply for a deputy licence before starting the activity. The application can be submitted online. Please complete the application in full, upload the required documents and submit it.
  2. The responsible authority will check your details and documents and request any missing documents. You will receive instructions on the further procedure and will be informed of the processing status by e-mail.
  3. If all requirements are met and the necessary documents have been submitted, you will receive a fee notice and the permit by post. If not all requirements or necessary documents have been met, your application will be rejected and a fee will be charged. In this case, you can find the reason for the rejection in the notification from the responsible authority.

Sie können diese Dienstleistung auch online in Anspruch nehmen

Online processing

  • Do it online
    For online processing, you do not need to register and can submit the application directly online.

Prerequisites

  • Gastronomy permit of the proprietor
    The restaurant owner must have a valid gastronomy permit or apply for one in due time.
  • Personal reliability
    The reliability is checked on the basis of various proofs. For this purpose, the applicant must provide information from the Federal Central Register (certificate of good conduct) and information from the Central Trade Register.
  • Expertise of the deputy
    Proof of undergone training regarding relevant knowledge about food safety regulations.

Documents required

  • Application for a gastronomic deputy permit
    Possible online or informally in writing to the responsible public order office.
  • Gastronomy permit of the proprietor
    A valid gastronomy permit must be available or must have been applied for at the same time.
  • Identity document of the permit holder and the deputy permit holder
    Identity card or other official identification document containing a photograph (not required for electronic applications).
    Residence permit, if the applicant is not an EU national
  • Certificate of good conduct for submission to an authority for the deputy.
    To verify personal reliability, a certificate of good conduct from the Federal Central Register (Bundeszentralregister) is required for submission to an authority (document type O - "Führungszeugnis zur Vorlage bei einer Behörde").
    The information must not be older than three months.
  • Extract from the Central Business Register for submission to a public authority for the deputy
    To verify personal reliability, information from the central business register is required for submission to an authority (document type 9).
    The information must not be older than three months.
  • Certificate of expertise of the deputy
    Certificate from a Chamber of Commerce and Industry (Industrie- und Handelskammer, or IHK) for participation in a training course for the gastronomic business or a similar qualification (to be confirmed by the IHK).

Fees

  • EUR 17.00 to EUR 187.50 per expense for an unlimited permit
  • EUR 17.00 to EUR 62.50 per expense for a temporary licence

Hinweise zur Zuständigkeit

The application for a deputy permit must be submitted to the public order office in whose district your business premises are situated.

Chat

Stellen Sie unserem Chatbot Bobbi Ihre Fragen.